Esküvő

A házasságotok egyetlen egyszerű ígéretre épül:

hogy egymást választjátok társul egy életre.

A házasságod egy ígéret

Ezt az ígéretet teszitek szeretteitek előtt, amelyhez Isten áldását kérhetitek a Keresztény Egyház segítségével.

Isten akkor is veletek van, ha egy mezőn ketten néztek egymás szemébe. A mai gondokkal és stresszel terhelt világban azonban nagyon nehéz egymásra – és csak egymásra – figyelni. Az esküvő napjáig sokszáz apróságon aggódtok, hogy sikerüljön megszervezni. Az esküvő reggelén pedig elindul a werkli és egyre csak történnek az események sűrű egymásutánban. Mindig akad valami ügyes-bajos elintéznivaló. Ebben a nyüzsgésben kell az esketésre megérkeznetek, és egy életreszóló ígéretet tennetek – nem könnyű.

A Keresztény Egyház lelkipásztorának az a feladata, hogy segítsen egy rövid pillanatra kizárni a világ összes többi dolgát. Lecsendesíteni az elméteket és kitárni a szíveteket. Hogy őszintén nézhessetek egymásra, amikor kimodjátok azt, amiért az egész esküvőt és lagzit megszerveztétek.

Nem vagyunk (mindketten) megkeresztelve...
A keresztség szentségét egy korábbi időpontban is és akár a szertartás részeként is felvehetitek, ennek nincsen különleges feltétele, csak az elhatározásotok. A keresztség szentségét stóladíj nélkül szolgáltatjuk ki.
Nincs módunk a jegyesoktatásra...

A jegyesoktatás a gyakorlatban igyekszik felkészíteni a házassággal kapott isteni szentségre. A modern vallásfelfogás szerint az ember minden pillanatban kapcsolatban van Istennel, és a szeretet útján mindenkit a Szentlélek kormányoz, mint iránytű. Így hisszük, hogy egészséges etikájú felnőtt emberek egyházi személy oktatása nélkül is képesek a teremtő szeretet megélésére. Ezért a külföldön élő vagy akadályoztatott párok számára egyalkalmas jegyesoktatást adunk, amelyen az alapvető keresztény értékekről beszélgetünk, amelynek során lelkipásztori döntés alapján vállaljuk az egyházi esküvőt.

Saját helyszínen szeretnénk esküdni...
A Tiszta Forrás Keresztény Felekezete a Jézusi Tanítás szerint mindenhová szeretettel megy, ahol “ketten vagy hárman összegyűltök az én nevemben”. Így a saját helyszíneteken is örömmel végezzük el az egyházi esketést.
Egyházi esküvő feltételei
A szertartás előtt a minimális felkészülésen vegyenek részt. A szertartás helyszíne legyen alkalmas az egyházi esküvő megtartására. Legalább két tanú legyen jelen az esküvőn. Lehetőség szerint a polgári jogi házasságkötés már történjen meg az anyakönyvi hivatal előtt.
Egyházi és hivatali (polgári) esküvő egyszerre

Egyre többször kérik a párok, hogy ne legyen “két esketésük”, miért ne lehetne egyetlen szertartásban az egyházi- és a polgári szertartás. A Tiszta Forrás Keresztény Egyház örömmel esket az anyakönyvvezetővel közösen is. Ebben az esetben az alábbi esketési rendet szoktuk alkalmazni:

 1. Bevonulás
 2. Bevezető és a keresztség megújítása (TF)
 3. Hivatali bevezető és házassági nyilatkozat (AKV)
 4. Aláírások (AKV)
 5. Szentírás olvasmány / Szentlecke / Evangélium (TF)
 6. Rövid prédikáció (TF)
 7. Fogadalomtétel (TF)
 8. Gyűrűhúzás (TF)
 9. Szülőköszöntés és zárószöveg (AKV)
 10. Záró áldás és a pár bemutatása (TF)

Az egyházi esküvő menete

 • Bevonulás
 • Bevezető (keresztség megerősítése)
 • Szentírás olvasása (Ter 2,18-24 ; 1Kor 12,31-13,8a ; Jn 15,12-17)
 • Rövid prédikáció
 • A házassági szándék kinyilvánítása
 • Gyűrűhúzás és fogadalomtétel
 • Közös ima
 • Záró áldás
 • Pár bemutatása (kivonulás)

Az egyházi esküvő helyszíne

Válassz a Keresztény Egyház által látogatott kápolnák és esküvői helyszínek közül, vagy hívd lelkészünket a Ti helyszínetekre!

Erdei Kápolna – Budapest határában, az erdő ölelésében

Pajta Kápolna – Budapesten a Csillagkert Eseményközpontban

II. Óbudavári Katolikus Templom – a Szentendrei Skanzenben

Haris Park Kápolna – Budán, a felújított kastélyban

Erdei Kápolna

A pilis lábánál a Budakeszi erdőben felállított szabadtéri kápolnának a kupolája a kék ég és oltárja a lenyűgöző természet. A kápolna dekorációját a stílusotok szerint lehet alakítani, így templom-jellegűvé vagy természetközelivé téve. Az erdei kápolna önálló esketési helyszín, ahol lelkészeink örömmel esketnek.

Egy szertartás:
egyházi és polgári egyszerre!

A Budakeszi Önkormányzat anyakönyvvezetőjével együttműködve a Tiszta Forrás Keresztény Felekezet egyszerre egyházi- és hivatalos polgári szertartást is meg tud valósítani. Így ugyanazon a napon, egyazon szertartásban Isten előtt a törvény erejével is házasságra léphettek.

II. Óbudavári katolikus templom

A Szentendrei Skanzen területén található templom megőrizte a régi idők szellemiségét, és intim környezetével segít az esküvő pillanatát megélni. A templom orgonája működik, így kántor segítségével orgonaszóra vonulhattok be.

A templom befogadóképessége kb. 100 fő.

Címe: 2000 Szentendre, Sztaravodai út 75.

 

Haris Park – kápolna

A budai kastély épület gyönyörűen megújulva várja az esküvőket, kertjében és kápolnájában pedig az esketéseket. A minden szempontból elegáns és exkluzív környezet lehetőséget ad az elvonulásra a világ zajától, és azt is garantálja, hogy nem találkozik össze két ünneplő násznép.

A német neoreneszánsz stílusban épült szimmetrikus épületet a Budai Polgári Lövész Társaság emeltette 1885-ben. A budai arisztokrácia ismert találkozóhelye volt, gróf Andrássy Gyula péntekenként itt látta vendégül páholyát, a királylátogatásokról feljegyezték, hogy egyik alkalommal Erzsébet királyné, azaz Sissi nyitotta a táncot a bálteremben.

 

Pajta kápolna – Csillagkert

Rusztikus környezet, kedves és elegáns esküvő. A Csillagkert Budapest területén található pajta épület tökéletes környezet nyújt, ha szeretitek a laza és könnyed hangulatot, amiben van egy csipet vidéki íz.

A pajta kápolna egykor a kocsiszín volt, ahonnan sorra indultak a vendégek a Petneházy rét környéki kastélyokba. Most esküvői helyszínként vár Titeket.

Csillagkert Budapest

1029 Budapest (Adyliget), Feketefej u. 2.

 

Egyházi esküvő egyeztetés

Adjátok meg az adataitokat és kérjetek egy mielőbbi időpontot a beszélgetésre. Személyesen Budapesten, vagy akár Skype-on is tudunk beszélni.

csak számokat írjon, szóköz nélkül
Személyes egyeztetés után az esketés megrendelése:

Gospel Esküvő

Képzeld el az esküvődet a legromantikusabb filmekben! A gospel kórus élőben énekli a kedvenc dalotokat, amivel az oltárhoz kísérnek. A szertartás kedves hangulatát a gyűrűhúzás és fogadalomtétel utáni dal emeli tovább. Kivonuláskor pedig még a vendégeitek is együtt énekelnek a gospel kórussal.

Hol lehet gospel esküvőd?

A helyszínek bármelyikén, de akár az általad választott esküvői helyszínen is.

Összekapcsolható az anyakönyvvezető esketésével is!

 

A házasság szent szövetség – amelyben megmaradtok ha értitek a titkát. Khalil Gibran tanítása:

Együtt születtetek, és együtt is maradtok mindörökre.
Együtt lesztek akkor is, amikor a halál fehér szárnyai szétszórják napjaitokat.
Bizony mondom, együtt lesztek, még az Isten csöndes emlékezetében is.
De együttlétetekben legyenek távolságok.
És a mennyek szellői táncoljanak kettőtök között.

Szeressétek egymást, de a szeretetből ne legyen kötelék:
Legyen az inkább hullámzó tenger lelketek partjai között.
Töltsétek meg egymás serlegét, de ne igyatok egyazon serlegből.
Kínáljátok egymást kenyeretekből, de ne ugyanazt a cipót egyétek.
Daloljatok, táncoljatok együtt, és vigadjatok, de engedjetek egymásnak egyedüllétet.
Miként a lant húrjai egyedül vannak, habár ugyanarra a dallamra rezdülnek.

Adjátok át szíveteket, de ne őrizzétek egymás szívét.
Mert szíveteket csak az Élet keze fogadhatja be.
És álljatok egymás mellett, de egymáshoz ne túlontúl közel:
Mert a templom oszlopai távol állanak egymástól,
És a tölgyfa meg a ciprus nem egymás árnyékában növekszik.