Esküvő

A házasságotok egyetlen egyszerű ígéretre épül:

hogy egymást választjátok társul egy életre.

A házasságod egy ígéret

Ezt az ígéretet teszitek szeretteitek előtt, amelyhez Isten áldását kérhetitek az Ökumenikus Egyház segítségével.

Isten akkor is veletek van, ha egy mezőn ketten néztek egymás szemébe. A mai gondokkal és stresszel terhelt világban azonban nagyon nehéz egymásra – és csak egymásra – figyelni. Az esküvő napjáig sokszáz apróságon aggódtok, hogy sikerüljön megszervezni. Az esküvő reggelén pedig elindul a werkli és egyre csak történnek az események sűrű egymásutánban. Mindig akad valami ügyes-bajos elintéznivaló. Ebben a nyüzsgésben kell az esketésre megérkeznetek, és egy életreszóló ígéretet tennetek – nem könnyű.

Az Ökumenikus Egyház lelkipásztorának az a feladata, hogy segítsen egy rövid pillanatra kizárni a világ összes többi dolgát. Lecsendesíteni az elméteket és kitárni a szíveteket. Hogy őszintén nézhessetek egymásra, amikor kimodjátok azt, amiért az egész esküvőt és lagzit megszerveztétek.

Egyházi és hivatali (polgári) esküvő egyszerre

Egyre többször kérik a párok, hogy ne legyen “két esketésük”, miért ne lehetne egyetlen szertartásban az egyházi- és a polgári szertartás. Az Ökumenikus Egyház örömmel esket az anyakönyvvezetővel közösen is. Ebben az esetben az alábbi esketési rendet szoktuk alkalmazni:

 1. Bevonulás
 2. Bevezető és a keresztség megújítása
 3. Hivatali bevezető és házassági nyilatkozat (AKV)
 4. Aláírások (AKV)
 5. Szentírás olvasmány
 6. Rövid prédikáció
 7. Fogadalomtétel
 8. Gyűrűhúzás
 9. Szülőköszöntés és zárószöveg (AKV)
 10. Záró áldás és a pár bemutatása
Egyházi esküvő feltételei
A szertartás előtt a minimális felkészülésen vegyenek részt. A szertartás helyszíne legyen alkalmas az egyházi esküvő megtartására. Legalább két tanú legyen jelen az esküvőn. Lehetőség szerint a polgári jogi házasságkötés már történjen meg az anyakönyvi hivatal előtt.
Jegyesoktatás

A jegyesoktatás a gyakorlatban igyekszik felkészíteni a házassággal kapott isteni szentségre. A modern vallásfelfogás szerint az ember minden pillanatban kapcsolatban van Istennel, és a szeretet útján mindenkit a Szentlélek kormányoz, mint iránytű. Így hisszük, hogy egészséges etikájú felnőtt emberek egyházi személy oktatása nélkül is képesek a teremtő szeretet megélésére. Ezért a külföldön élő vagy akadályoztatott párok számára egyalkalmas jegyesoktatást adunk, amelyen az alapvető keresztény értékekről beszélgetünk, amelynek során lelkipásztori döntés alapján vállaljuk az egyházi esküvőt.

A jegyesoktatáshoz használt jegyzet innen tölthető le PDF-ben…

Nem vagyunk (mindketten) megkeresztelve...

A keresztség szentségét egy korábbi időpontban is és akár a szertartás részeként is felvehetitek, ennek nincsen különleges feltétele, csak az elhatározásotok. A keresztség szentségét külön díj nélkül szolgáltatjuk ki.

Saját helyszínen szeretnénk esküdni...

Az Ökumenikus Egyház a Jézusi Tanítás szerint mindenhová szeretettel megy, ahol “ketten vagy hárman összegyűltök az én nevemben”. Így a saját helyszíneteken is örömmel végezzük el az egyházi esketést. További információ részletesen a kihelyezett egyházi szertartásról…

Az egyházi esküvő menete

 • Bevonulás
 • Bevezető (keresztség megerősítése)
 • Szentírás olvasása (Ter 2,18-24 ; 1Kor 12,31-13,8a ; Jn 15,12-17)
 • Rövid prédikáció
 • A házassági szándék kinyilvánítása
 • Gyűrűhúzás és fogadalomtétel
 • Közös ima
 • Záró áldás
 • Pár bemutatása (kivonulás)
Szertartáskönyv

Lapozz bele az Ökumenikus Egyház szertartáskönyvébe, és ismerd meg a szertartás liturgikus szövegét!

Az egyházi esküvő helyszíne

Válassz az Ökumenikus Egyház által látogatott kápolnák és esküvői helyszínek közül, vagy hívd lelkészünket a Ti helyszínetekre!

22H Rendezvényközpont – Budapest, XXII. kerület

Erdei Kápolna – Budapest határában, az erdő ölelésében

Pajta Kápolna – Budapesten a Csillagkert Eseményközpontban

II. Óbudavári Katolikus Templom – a Szentendrei Skanzenben

Haris Park Kápolna – Budán, a felújított kastélyban

Budafoki Zsolnay Kápolna

Budafok belváros közepén található Rendezvényközpont a Törley Pezsgőgyár mellett, több, mint 1000 négyzetméteres parkosított, polgári szertartásra alkalmas helyszínt épített boldogság kapuval. Ez a terület alkalmas akár 500 vendég előtti ceremónia megtartására.

Egy szertartás:
egyházi és polgári egyszerre!

A Budafoki Önkormányzat anyakönyvvezetőjével együttműködve az Ökumenikus Egyház egyszerre egyházi- és hivatalos polgári szertartást is meg tud valósítani. Így ugyanazon a napon, egyazon szertartásban Isten előtt a törvény erejével is házasságra léphettek.

Erdei Kápolna

A pilis lábánál a Budakeszi erdőben felállított szabadtéri kápolnának a kupolája a kék ég és oltárja a lenyűgöző természet. A kápolna dekorációját a stílusotok szerint lehet alakítani, így templom-jellegűvé vagy természetközelivé téve. Az erdei kápolna önálló esketési helyszín, ahol lelkészeink örömmel esketnek.

Egy szertartás:
egyházi és polgári egyszerre!

A Budakeszi Önkormányzat anyakönyvvezetőjével együttműködve az Ökumenikus Egyház egyszerre egyházi- és hivatalos polgári szertartást is meg tud valósítani. Így ugyanazon a napon, egyazon szertartásban Isten előtt a törvény erejével is házasságra léphettek.

II. Óbudavári katolikus templom

A Szentendrei Skanzen területén található templom megőrizte a régi idők szellemiségét, és intim környezetével segít az esküvő pillanatát megélni. A templom orgonája működik, így kántor segítségével orgonaszóra vonulhattok be.

A templom befogadóképessége kb. 100 fő.

Címe: 2000 Szentendre, Sztaravodai út 75.

 

Haris Park – kápolna

A budai kastély épület gyönyörűen megújulva várja az esküvőket, kertjében és kápolnájában pedig az esketéseket. A minden szempontból elegáns és exkluzív környezet lehetőséget ad az elvonulásra a világ zajától, és azt is garantálja, hogy nem találkozik össze két ünneplő násznép.

A német neoreneszánsz stílusban épült szimmetrikus épületet a Budai Polgári Lövész Társaság emeltette 1885-ben. A budai arisztokrácia ismert találkozóhelye volt, gróf Andrássy Gyula péntekenként itt látta vendégül páholyát, a királylátogatásokról feljegyezték, hogy egyik alkalommal Erzsébet királyné, azaz Sissi nyitotta a táncot a bálteremben.

 

Pajta kápolna – Csillagkert

Rusztikus környezet, kedves és elegáns esküvő. A Csillagkert Budapest területén található pajta épület tökéletes környezet nyújt, ha szeretitek a laza és könnyed hangulatot, amiben van egy csipet vidéki íz.

A pajta kápolna egykor a kocsiszín volt, ahonnan sorra indultak a vendégek a Petneházy rét környéki kastélyokba. Most esküvői helyszínként vár Titeket.

Csillagkert Budapest

1029 Budapest (Adyliget), Feketefej u. 2.

 

Egyházi esküvő egyeztetés

Adjátok meg az adataitokat és kérjetek egy mielőbbi időpontot a beszélgetésre. Személyesen Budapesten, vagy akár Skype-on is tudunk beszélni.

csak számokat írjon, szóköz nélkül

Írd be a képen látható szöveget:

Személyes egyeztetés után az esketés megrendelése:

Gospel Esküvő

Képzeld el az esküvődet a legromantikusabb filmekben! A gospel kórus élőben énekli a kedvenc dalotokat, amivel az oltárhoz kísérnek. A szertartás kedves hangulatát a gyűrűhúzás és fogadalomtétel utáni dal emeli tovább. Kivonuláskor pedig még a vendégeitek is együtt énekelnek a gospel kórussal.

Hol lehet gospel esküvőd?

A helyszínek bármelyikén, de akár az általad választott esküvői helyszínen is.

Összekapcsolható az anyakönyvvezető esketésével is!

 

A házasság szent szövetség – amelyben megmaradtok ha értitek a titkát. Khalil Gibran tanítása:

Együtt születtetek, és együtt is maradtok mindörökre.
Együtt lesztek akkor is, amikor a halál fehér szárnyai szétszórják napjaitokat.
Bizony mondom, együtt lesztek, még az Isten csöndes emlékezetében is.
De együttlétetekben legyenek távolságok.
És a mennyek szellői táncoljanak kettőtök között.

Szeressétek egymást, de a szeretetből ne legyen kötelék:
Legyen az inkább hullámzó tenger lelketek partjai között.
Töltsétek meg egymás serlegét, de ne igyatok egyazon serlegből.
Kínáljátok egymást kenyeretekből, de ne ugyanazt a cipót egyétek.
Daloljatok, táncoljatok együtt, és vigadjatok, de engedjetek egymásnak egyedüllétet.
Miként a lant húrjai egyedül vannak, habár ugyanarra a dallamra rezdülnek.

Adjátok át szíveteket, de ne őrizzétek egymás szívét.
Mert szíveteket csak az Élet keze fogadhatja be.
És álljatok egymás mellett, de egymáshoz ne túlontúl közel:
Mert a templom oszlopai távol állanak egymástól,
És a tölgyfa meg a ciprus nem egymás árnyékában növekszik.