A konfliktus az a helyzet, amikor két személy ellentétes véleménye összeütközik. Ez az ellentét bármiből kialakulhat, akár a másik személy kívánságával kapcsolatos nézeteltérésből is. A konfliktus lehet személyközi konfliktus, önkonfliktus vagy akár társadalmi konfliktus. Jelen esetben a házassági kapcsolat konfliktusaira és annak kezelésére fogunk koncentrálni. Egy házastársi kapcsolatban konfliktust okozhat egy harmadik személy szerepe.

Egy egészséges párkapcsolat alapja az egymásba vetett hit. Ha hiszünk a partnerünkben és jó a kettőnk közti megértés, akkor könnyen kezelni tudjuk az ilyen helyzeteket anélkül, hogy sérüljön a kapcsolatunk. Ha nem, akkor egyetlen rizsszem átbillentheti a mérleget és ilyen módon ennyi elég arra, hogy tönkremenjen a kapcsolat. Ha a kapcsolatunk alapja Isten, akkor a párkapcsolatunk sosem fog elbukni.

„Aki hallgatja szavamat, és tettekre is váltja, az okos emberhez hasonlít, aki sziklára építette a házát.” (Máté 7:24)

Konfliktuskezelés, konfliktus

A konfliktus okai és hatásai

Össze nem illő kapcsolatok:

Ez egy nyomós érv, ha a konfliktusok kialakulását vizsgáljuk. Ha egy pár nem illik össze vagy érdekből házasodott, akkor mindig ott lesz egy apró, parányi különbség ekttejük között. Ha ez az apró mag gyökeret ereszt és elkezd eredni, akkor az ilyen párok egy idő után sokkal több konfliktussal fognak szembesülni, hisz különbözni fognak mind mentálisan, mind érzelmileg mind emberileg.

Betolakodó egy kapcsolatban:

Ez a betolakodó az a harmadik személy, aki valamilyen úton-módon beleavatkozik a párkapcsolatba. Ha a párnak szerető és megértő a kapcsolata, akkor nem lesz zavargás a kapcsolatukban, és így esélyt sem tudnak adni a betolakodónak arra, hogy szétzilálja a kettejük kapcsolatát. De ha nincs ilyen szoros kapcsolatuk, akkor a harmadik személy könnyen tönkreteheti a hapcsolatot.

A kommunikáció tava:

Manapság az emberek türelmetlenné váltak, a modern technológia és a szórakoztatóipar folyamatos használata miatt. Hozzászoktunk ahhoz, hogy mindent megtudunk két kattintás után. Ezeknek az eszközöknek a folyamatos használata csökkenti az összpontosítást, pedig ezt az energiát a szeretteinkre is szánhatnánk. Például, ha egy családi ebéden vagyunk, akkor ne a telefonunkat nyomkodjuk, hanem beszélgessünk és töltsük meg élettel az üres kapcsolatainkat.

Egó:

Vannak olyan helyzetek, amikor mindkét személy egyszerre szeretne lenni a kapcsolat domináns fele. Ilyenkor elkezdődik az egók harca, és ez a verseny a dominanciáért vastag falat húzhat a két fél közé. Néha engedjünk a másiknak.

Isten szavai:

Bölcsesség nélkül nem fogjuk tudni sosem megtalálni egy probléma forrását, arra pedig végképp nem leszünk képese, hogy megoldjuk ezt a problémát. A Gonosz akkor támad, ha egyedül érezzük magunkat, ha nincs jelen Isten szava az életünkben.

Konfliktuskezelés, konfliktus

A konfliktus kezelése

Problémák megbeszélése:

Sok ország bocsátkozott háborúkba apró nézeteltérések miatt, de ezek a háborúk nem hozzájuk adtak, hanem elvettek. És hogy lett vége a háborúknak? Béketárgyalással. Leültek és megtárgyalták egymással a problémáikat. Ha egy kapcsolatban, az egyik fél hibázik, akkor a háborúskodás helyett inkább próbáljuk megtalálni a megoldást, és megbocsátani egymásnak

Engedelmesség vs. Ego:

A szeretet engedelmességre tanít, nem pedig arra, hogy az egonkat érvényesítsük. A szeretet ledöntheti a kettőtök közti, konfliktusok által húzott falat és hídként szolgálhat kettőtök között. Az engedelmesség nemes dolog, hisz áldozatot hozol a másikért.

„A szeretet türelmes, a szeretet jóságos, a szeretet nem féltékeny, nem kérkedik, nem is kevély.” (1Kor 13:4)

Kitartás:

Egy házaspárnak sok időt kell együtt töltenie, hogy senki és semmi ne tudjon közéjük állni. Az egymásba vetet hit és bizalom által olyan erős kötelékeket tudnának kialakítani, amit senki nem szakíthatna el, ehhez viszont kitartás kell.

Következtetés

Az élet hegymászás. Vannak emelkedők és hágók, lejtők és völgyek. Olyan döntéseket kell néha meghoznunk, ami lehet, más irányba tereli az életünket. Az ilyen döntések meghozatalakor beszélnünk kell a szeretteinkkel, meg kell vitatnunk azokat a kérdéseket, amik érdemesek erre, ezáltal könnyebben dűlőre fogunk tudni jutni. Az élet hegymászás. De a kilátás csodás.