Esküvői szertartás
a koronavírus járvány idején

“…hűséges házastársad leszek – holtomig, holtodig el nem hagylak: sem egészségben, sem betegségben; sem örömödben sem bánatodban…”

Ezt az ígéretet teszitek egymásnak az esküvő során. Most, hogy egy vírus szedi az áldozatait, és az egészségünk forog kockán, amikor bezártságban vészeljük át, egymásra utalva ezt az időszakot, és közben sokak munkahelye és jövedelme kerül veszélybe – különösen értékessé, a mindennapokban megélhetővé válik ez az eskü.

Ha most álltok egymással szembe, és mondjátok ki ezeket a szavakat, nem csupán a keresztény hagyományok által előírt esküszöveget ismétlitek az eskető lelkész után, hanem a nagyon is átélhető valóságot öntitek szavakba. A koronaesküvő így valóban megkoronázza az ígéretet, amelyet tesztek. Szeretettel várjuk az érdeklődéseteket egyházi esküvői szertartással kapcsolatban!

Kérdések és Válaszok

az esküvői szertartással kapcsolatban a koronavírus járvány miatti korlátozások idején

Esküvői szertartás - megtartható?

Az Ökumenikus Egyház által celebrált esküvői szertartás (esketés) a 2011. évi CCVI. törvény alapján vallási közösség szertartása. A járványügyi korlátozás 46/2020. (III. 16.) Korm. rendelete értelmében nem minősül rendezvénynek a vallási közösség szertartása, azaz a szertartás megtartható. A 168/2020. (IV. 30.) Korm. rendelet ezt megerősíti.

Hol tartható esküvői szertartás?

Minden olyan helyszínen, amely alkalmas a közösségi távolságtartás szabályainak betartására. Ennek értelmében az egy háztartásban élők lehetnek egymás közvetlen közelében, és az egyes ilyen kiscsoportok között min. 1,5 métere távolságot kell tartani. Javasoljuk a szabadtéri helyszíneket, a kápolnák előtti tereket, erdei helyszínt, vízparti helyszíneket.

Hány fő vehet részt?

Mivel a vallási közösségek szertartása nem minősül rendezvénynek, ezért ezt az Ökumenikus Egyház egyháztanácsa szabályozza, Az Ökumenikus Egyház 2020/V/04/01 számú határozata alapján nincs korlátozva a létszám, azonban be kell tudni tartani a közösségi távolságtartás szabályait. Tehát ésszerűen egy általános esküvői létszám lehetséges.

Fotós, filmes részt vehet?

Az Ökumenikus Egyház 2020/V/04/01 számú határozata alapján az esküvői szertartásokon közreműködő hivatásos személyek jelenléte engedélyezett (pl. fotográfus), azonban számukra a teljes időtartam alatt a maszk viselése kötelező, valamint figyelembe kell venniük a védőtávolság megtartását.

Agapé - szeretetlakoma

Az esküvői szertartás részeként az agapé (“szeretetlakoma”) megtartható, amennyiben a helyszín erre megfelelő. Az ételt  7 napnál nem régebbi negatív COVID-19 teszttel rendelkező vendéglátóipari szolgáltatótól kell beszerezni. Az ételeket több helyen kell kínálni. A kínálásban kizárólag a vendéglátóipari szolgáltató vehet részt.

Anykönyvvezetővel közösen

Az Ökumenikus Egyház lelkésze a területileg illetékes anyakönyvvezetővel közös szertartásban is esket. Ebben az esetben polgári- és egyházi házasságkötés is zajlik. Az anyakönyvvezető törvényben előírt szertartásával indul az esketés, ezt követi az egyházi fogadalomtétel. Így az esketés államilag is hivatalos.

Kell-e maszkot viselni?

Érkezéskor és távozáskor, azaz amikor közel lehetünk egymáshoz, igen, kell. Amikor elkezdődik a szertartás, akkor ajánlott, de mivel megvan a kötelező védőtávolság, nem kötelező. A házasulandó feleknek nem kötelező. Az eskető lelkész a szertartás során nem hord maszkot, előtte és utána igen.

Lakodalom tartható?

A zenés-táncos lakodalom eddig sem volt az egyházi szertartás része, és a járvány alatt sem az. A jelenlegi rendeletek alapján azonban lakodalmat nem lehet tartani. Éő zene szólhat a szertartáson és a szeretetlakomán egyaránt.

COVID-19 teszt

Az Ökumenikus Egyház lelkészei minden esküvői szertartást megelőzően (1-3 nappal) koronavírus tesztet végeztetnek, és kizárólag negatív eredményű teszttel rendelkező lelkész esket. A házasulandó pár részéről nem kötelező, de ajánlott az ugyanilyen COVID-19 gyorsteszt elvégzése.