Tóth Mihály – lelkész, Ökumenikus Egyház

Az életünk tele van kétségekkel, és gyakran hárítjuk a felelősséget a döntéseinkért a “sorsra”, a “szerencsére” vagy mások akaratára. Istent is hamarabb szólítjuk meg, ha bajban vagyunk, mint amikor boldogok. Ilyenek vagyunk – emberiek.

Az Ökumenikus Egyházban mi nem ítélünk meg senkit azért, mert emberként viselkedik – hiszen mi magunk is pont ugyanazokat a hibákat követjük el sokszor. Szeretettel fogadunk mindenkit, aki keres … valamit. Ha meg tudja fogalmazni, ha nem. Igyekszünk azon a nyelven beszélni, amelyet mindannyian értünk: a szeretet nyelvén.

Mi nem építünk agresszíven és minden áron gyülekezetet, mert mindenki (igen, Te is) Isten gyermeke, és Jézus testvére. Így mindenki “velünk van” és “hozzánk tartozik”. Hisszük, hogy mindenkiben ott lakik a jóság, és mindenki a maga módján érzi a láthatatlanul, a világ összetett rendszere mögött-felett-mélyén, a szem elől rejtőzködő erőt, azaz észleli Istent.

Tóth Mihály

ügyvezető, vezető lelkész

Bemutatkozás: Tóth Mihály diakónus, lelkész

Tóth Mihály vagyok, 42 éves, két kislány édesapja.

Immár 22 éve segítem a párokat az esküvőjükön – és még mindig lenyűgöző élménynek tartom. Őszintén vállalom, hogy megszállotja vagyok annak, amikor két ember élete ehhez a mérföldkőhöz érkezik.

Mint szabad-keresztény lelkész, az Ökumenikus Egyház diakónusa esketem a jegyespárokat szimbolikus-, spirituális-, hagyományos-, modern-, és felekezetfüggetlen (ökumenikus) esküvői szertartások során.

Hiszem, hogy nincs igazán különbség aközött, hogy a szeretetről, az elfogadásról, a hűségről beszélünk, vagy mindehhez még azt is hozzátesszük, hogy erre hívott meg minket Jézus Krisztus. Tudom, hogy azon a nyelven kell beszélnem, amelyen az életükbe engem meghívók teszik. (lásd: 1 Kor 14,19)

Nemzetközi kapcsolatok

Tagja vagyok az amerikai Keresztény Lelkészek Szövetségének, amely egy felekezetközi nemzetközi vallási szervezet a hivatásos lelkészek számára. 

Esküvői szertartás – a hit erejével

Legyen az eskütök is olyan, mint a legszebb filmekben. Kedves, hangulatos, könnyed. Ha az esküvőn az újdonságokat keresitek, akkor az esküvő legfontosabb pillanatát, az egymásnak kimondott esküt is tegyétek olyanná, amilyenek vagytok.

Hiszen nem egy pap, egy hivatal vagy egy darab papír a házasságotok alapja, hanem az az egyetlen ígéret, amit kimondtok egymásnak, és amit egy életen át be is tartotok. Tegyük ezt sallangoktól mentessé, széppé és emlékezetessé.

Sokfélék vagyunk és még több féle elképzelésünk van az esküvőkről, amelyek érzelmi csúcsa az eskü kimondása. Ezért sem mindegy, hogy hol és hogyan történik.

A gospel esküvő élménye

A házasságotok egyetlen egyszerű ígéretre épül: hogy egymást választjátok társul egy életre. Ezt az ígéretet teszitek szeretteitek előtt, amelyhez a Gospel Kórus ad felszabadult alapot.

A mai gondokkal és stresszel terhelt világban azonban nagyon nehéz egymásra – és csak egymásra – figyelni. Az esküvő napjáig sokszáz apróságon aggódtok, hogy sikerüljön megszervezni. Az esküvő reggelén pedig elindul a werkli és egyre csak történnek az események sűrű egymásutánban. Mindig akad valami ügyes-bajos elintéznivaló. Ebben a nyüzsgésben kell az esketésre megérkeznetek, és egy életreszóló ígéretet tennetek – nem könnyű.

Eskestés kapcsolatfelvétel

Esküvővel kapcsolatos kérdéseiteket várjuk az +36 1 501 34 63 számon vagy kérjetek időpontot itt:

csak számokat írjon, szóköz nélkül

Írd be a képen látható szöveget:

Keresztelés, névadó

Gyermek névadóval vagy kereszteléssel kapcsolatban hívd a +36 1 501 34 63 számot.

Egyházi temetés, búcsúztatás

Egyházi temetéssel, búcsúztatással kapcsolatban elsősorban telefonon várjuk a megkeresést, a

+36 1 501 34 63 számon.

Igehirdetés, előadás

Előre egyeztetett időpontokban vállalunk igehirdetést és előadásokat. Kérjük, hogy hívd a +36 1 501 34 63 számot.

Hivatalos adatok

  • Ökumenikus Egyház
  • Jogi forma: Keresztény Vallási Egyesület
  • Székhely: 1136 Budapest, Hegedűs Gyula u. 40.
  • Iroda: 1132 Budapest, Visegrádi utca 47/b
  • Telefon: +36 1 501 34 63
  • E-mail: plebania@keresztenyegyhaz.hu 
  • Ügyvezető: Tóth Mihály vezető lelkész