Házszentelés

Az Egyház lelkészei nem csak vízkeresztkor, hanem az év egyéb napjain, évfordulókon, eseményeken, egyaránt elvégzik ezt a szertartást.

A házszentelés során az egyház emberközelbe viszi az Istent, és arra hívja meg az embereket, éljék meg Isten jelenlétét a saját életükben.

A házszentelés a szentelmények egyik legismertebbike. Akárcsak a többi áldás, olyan érzékelhető jele a kegyelemnek, amelyet az egyház hivatalosan szabályozott és jóváhagyott, de aktuális eredete az egyház oldó és kötő hatalmában van, nem magának Jézusnak alapító tettében – ebben különbözik a szentségektől.

Mikor lehet házszentelést tartani?

Bármikor. Leggyakrabban az év elején, Vízkeresztkor szokták tartani, azonban egy új otthonba költözéskor vagy egy nagyobb felújítás után, esetleg gyermek születésekor is lehet házszentelést, vagy ahogy mi szeretjük hívni: “otthonszentelést” végezni.

Házszentelés menete

Az otthonszentelés előtt a családfővel egyeztetjük az időpontot, és a szándékot. A család felkészül lélekben az alkalomra, amire meg lehet hívni a roknokat, barátokat is.

A megbeszélt időpontban az Ökumenikus Egyház diakónusa megérkezik és egy kb. 15-20 perces szertartás során elvégzi az otthon és annak bármely helyiségének megszentelését.

Az otthonszentelés szertartás menete:

  1. Köszöntés
  2. Olvasmány
  3. Hívek könyörgése
  4. Közös ima
  5. Vízszentelés
  6. Házszentelés szenteltvízzel (20+C+M+B+20)
  7. Áldás

Kérjen házszentelést!

Várjuk hívását vagy emailjét!

i

Email

plebania@keresztenyegyhaz.hu

Telefon

+36 1 501 34 63

Szeressetek tettetés nélkül. Gyűlöljétek a rosszat, ragaszkodjatok a jóhoz. Ami a testvéri szeretetet illeti, legyetek gyöngédek, tiszteletadás dolgában legyetek előzékenyek. A buzgóságban ne lankadjatok, legyetek tüzes lelkűek: az Úr az, akinek szolgáltok! Legyetek örvendezők a reménységben, béketűrők a nyomorúságban, állhatatosak az imádságban. Segítsetek a szenteken, ha szükségben vannak, s gyakoroljátok a vendégszeretetet. Áldjátok üldözőiteket, áldjátok és ne átkozzátok! Örvendezzetek az örvendezőkkel, a sírókkal pedig sírjatok. Éljetek egyetértésben. Ne legyetek fennhéjázók, hanem alkalmazkodjatok az egyszerű emberekhez. Ne tartsátok magatokat önmagatoktól okosaknak.

Róm 12,9-18