Csak képzeld el! A szerelmed elvisz vacsorázni, vagy ha nem oda, akkor randizni valahová, majd derült égből villámcsapásként letérdel eléd, előveszi a dobozt, majd a gyűrűt és felteszi azt a kérdést, amire kislány korod óta vársz.

Persze, hogy igent fogsz mondani, ha életed szerelméről van szó, és mellé még vártad is, hogy végre megtegye ezt a nagy lépést. A legfontosabb dolog ilyenkor mégis az, hogy ne hagyd magad elvarázsolni. Könnyen lehet, hogy annyira el leszel kápráztatva, hogy gondolkodás nélkül igent mondasz, de azt tudatosítanod kell magadba, hogy egy – jó esetben – életre szóló döntést kell meghoznod néhány másodperc alatt. Szóval mindenképpen meg kell vizsgálnod néhány tényt, mielőtt igent mondasz, hisz – ahogyan Shakespeare mondja –, a szerelem nem szemmel lát, hanem szívvel, de néhány dolgot azért meg kell fontolni.

Gondolkozz és helyezd magad előre

Ez egy roppant egyszerű tanács. Tedd fel magadnak a millió forintos kérdést: Hogyan látod magadat a pároddal évek, évtizedek múlva? Ha látod magad előtt a családi idillt és szinte hallod a kutya ugatását és érzed a vasárnapi húsleves illatát, akkor ne várj azzal az igennel. Ellenben, ha nem tudod magadat elképzelni a pároddal ennyi év elteltével, akkor egy kicsit helyezd magad előre, és mondj nemet. Akkor is, ha ezzel megbántod, hisz a te életedről van szó.

Feltétel nélküli szeretet

Mind tudjuk, mi a feltétel nélküli szeretet definíciója: semmilyen feltétel nem tudja megtörni a kapcsolatot. Áltathatjuk magunkat, de azért nem könnyű feltétel nélkül szeretni valakit vagy valamit. Ellenben meg lehet próbálni, és egy bizonyos idő után a kapcsolat tényleg el fog jutni arra a szintre, amikor már feltétel nélküli szeretetről beszélhetünk. És ennek az előszobája a lánykérés, majd az esküvő. Tehát ne feledd. Bármennyire is el vagy bűvölve, mikor a párod megkéri a kezedet, igyekezz abban a néhány másodpercben összeszedni a gondolataidat. Olyan választ adj, amiben teljesen biztos vagy, mert nem kis szó az, hogy életre szóló döntés.