A „nagy Ő” keresése már régóta gyötri a szingliket. Mikor találom meg a lelki társamat, azt, aki olyannak szeret, amilyen vagyok? A romantikus filmek nem véletlenül vannak benne mindig a Netflix top10-es listájában. A legtöbb ember abban reménykedik, hogy egyszer az életében lesz az a különleges valaki, aki feltétel nélkül szereti. Egy olyan személy, aki átölel a jóban és a rosszban, akivel felfedezheted a világot, akivel családot alapíthatsz, és akinek elmondhatod minden titkodat. Sajnos nincs olyan különleges recept, amivel létrehozhatnánk a nagy Őt, és arra sincs garancia, hogy könnyedén rálelsz a 8.000.000.000 ember között. Ennek ellenére mind reménykedünk abban, hogy megtaláljuk a “másik felünket”, akivel egész egyszerűen összetartozunk.

Ez az összetartozás már a kezdetektől fogva, az első emberrel létrejött. A 3500 évvel ezelőtt élt emberiség is már kereste a választ, hogy miért. Az ekkor írt Szentírás teremtéstörténete szerint Isten miután megteremtette a világot, és benne az első embert, látta, hogy „Az Ember” nem boldog(ul) egyedül. Így szól Isten a Ter 2,18-ban: „Nem jó az embernek egyedül lennie. Alkotok neki segítőtársat, aki hozzá illő.”.

Valami igazán különleges dolog történik, amikor egy férfi és egy nő képes megtalálni egymást és eggyé válni. Ez az eggyé válás több mint két élet összekapcsolása és a közös háztartás. Ez az egység mélyen legbelül jön létre, két ember lelki kapcsolatán keresztül. Könnyű azonban ezt az egységet túlságosan csillogónak és káprázatosnak elképzelni.

A házasság melós feladat!

Amikor két ember a lehető legszorosabb emberi kapcsolatra lép, akkor vagy megerősödnek együtt, vagy széthullanak. Ha megengeditek Istennek – a feltétel nélküli szeretetnek -, hogy a kapcsolatotok középpontjában legyen, akkor esélyt adtok, hogy a lelket formáló tűz (ami olykor fáj) mindkettőtöket jobb emberré alakítson. Isten a házasságot arra használja, hogy megszenteljen benneteket, és mindkettőtöket közelebb hozzon egymáshoz.

Az újjászületés változást hoz és segít, hogy eddig észre nem vett, új helyzeteket láss. Új szenvedélyek, szeretetteljes gondolatok ébredhetnek ilyenkor az elmédben a házasságoddal kapcsolatban, ezt újjászületésnek nevezzük a partneredben. Házasság előtt nem tudjuk, hogy mi mindennel kell majd megbirkóznunk, ezért időszakosan meg kell újítanunk az elménket, hogy szembe tudjunk nézni az új, boldogsággal és szomorúsággal egyaránt tarkított helyzetekkel.

újjászületés, házasság, házas élet, kapcsolatok

Az újjászületés jele

A házasságkötés az Istennel való kapcsolat és az Ő akaratának a jele. Isten szeretetét házasság nélkül is megérthetjük, azonban a házasság szükséges a kapcsolatok teljes megértéséhez. Ugyan úgy, mint ahogyan az Istenben való újjászületéshez szükséges a hit és Isten kegyelme. Pál azt mondta, hogy halottak voltunk Ádám által, de újjászülettünk Jézus által. Ha hiszünk Jézus befejezett munkájában, akkor a hitünkön keresztül egy teljesen új perspektívából láthatjuk a világot. Ahogy így újjászülethetsz, úgy ugyan ezt megteheted a kapcsolatodban. Újjászülethetsz a szenvedélyben.

Társadalmi kapcsolatok

A házasságkötés után változásokat kell eszközölnünk a társadalmi kapcsolatainkban. Lehet sok barátunk, nem is szabad őket elhanyagolnunk, de ne feledjük, hogy házasok vagyunk és Isten színe előtt tettük a fogadalmunkat. Próbáljuk megtalálni az Arany Középutat a házasság és a barátok között.

Újjászületés a 7. szakaszban

Shakespeare az „Ahogy tetszik” híres monológjában írja le az emberi élet hét szakaszát. A hetedik szakaszt úgy értelmezi, hogy az ember ebben az időszakban öregszik meg, majd újjászületéskor ismét gyermekként jön el, ami egy új kezdést biztosít neki. Ezt a gondolatmenetet értelmezhetjük szó szerint, de átvitt értelemben is. Ha sikerül valami újat találnunk a társunkban vagy magunkban, akkor egy kicsit mindig újjászületünk.
A házasság gyönyörű, és Isten azért rendelte el, hogy megmutassa szeretetét a világnak, és eszközt adjon nekünk arra, hogy az Ő országát építsük fel. Ez persze nem egy sétagalopp. Olyan kapcsolat lesz, amely mély elkötelezettséget, önzetlenséget és erőt igényel. De az Úrral hihetetlen, életadó és mindent beteljesítő lesz.