Igehirdetés

Az élet számtalan elkerülhetetlen kihívást és buktatót tartogat mindannyiunk számára. Ezek leküzdéséhez mutat utat a belső hang, Isten hangja. Örömmel visszük el bárhová. Hívjanak minket!

Motivációs előadás

Sok helyről gyűjthetünk motivációt. Az igazán erős motiváció azonban belülről táplálkozik. Önértékelés, énkép, helyem a világban. Ki vagyok én? Miért épp az vagyok, aki, mi lehetnék még? Honnan tudom, hogy vagy értelme a létezésemnek? Erről szólnak a motivációs előadások 30-60 percben.

A Szeretet

A jelenkorban a szeretetről vagy túlzóan, mindenre ráhúzható általános bölcsességekben, 160 karakteres idézetekkel beszélünk – vagy sehogy. Ezek a 30-60 perces előadások lehetőséget teremtenek klisék és bölcsességek nélkül beszélgetni arról az érzésról, amelytől emberek vagyunk.

Kommunikáció

Megbeszélsz vagy beszélgetsz? Tudsz értő módon hallgatni? Párbeszéd vagy párhuzamos monológ? Irányítod a csoportod vagy vezeted? Tudatosan bántasz meg másokat? Ha a kommunikációdat a szeretet ereje motiválja, a hatása is jelentősen megváltozik. Erről beszélgetünk ezeken az előadásokon.

Mit mondhat nekem egy lelkész?

Egy lelkész vagy pap sem ismeri minden titkok nyitját.

A mi hivatásunk, hogy lehetőséget teremtsünk legalább a kérdések feltételére. A jelenkor égető problémája, hogy miközben a túlzottan “always-on” állapotban életünk minden pillanatában közlünk, kommentálunk vagy virtuálisan közösséget építünk, a való életben egyre inkább képtelenek vagyunk az érzéseinket megérteni és ezekről beszélni.

Isten nem nem misztikus öregember egy felhő szélén, aki lesúlyt, ha rosszat teszek. Ahogy az ördög sem egy piros patás alvilági lény. Az egymás iránti szeretetre azonban mindannyian képesek vagyunk, és ha ebből az alapvetésből indul el minden tettünk, akkor máris a krisztusi úton járunk.

“Arról ismerje meg mindenki, hogy tanítványaim vagytok, hogy szeretettel vagytok egymás iránt.”
János 13,35

Igehirdetéseinken, prédikációinkban, előadásainkban ezt mutatjuk meg: hogyan lehet különösebb varázslat nélkül, pusztán engedve a bennünk élő szeretetet működni, megélnünk a mindennapokat.

Kérdéseket teszünk fel, amelyekre mind tudjuk a választ. Vagy legalább érezzük…

Igehirdetés, prédikáció vagy előadás?

Akinek kalapácsa van, az mindent szögnek néz? Nem hiszem. A tudomány fejlődésével lassan elhittük, hogy Isten egy matematikai képletben elbújt konstans, ami az egyszerűsítésénél majd úgyis kiesik. De miközben a tudomány egyre fejlődik, az emberiséget egyre nagyobb drámák érik. Miközben közösségi médián nőnek fel gyermekeink, egyre kevésbbé találnak igazi barátokat, és képesek valódi, hosszú társas kapcsolatokra. Ezekről a jelenségekről is beszélni kell. A megoldást keresztény gondolkodóként a szeretet univerzális erejében látjuk. Erre kell megtanítanunk önmagunkat ismét.

“Isten a szeretet Szeretteim! Szeressük egymást, mert a szeretet Istentől van. Mindaz, aki szeret, Istentől született, és ismeri Istent.”
János 1. levele

Aki képes befogadni egy “személyes” Istent, annak róla beszélünk, aki azonban nem tud azonosulni egy konkrét istenképpel, azt a szeretet oldaláról kell megszólítsuk. Isten kozmikus léptékben van jelen. Teljesen mindegy, hogy milyen szót használunk rá vagy milyen módon írjuk le.

Ezért teljesen mindegy, hogy igehirdetés, prédikáció vagy épp előadás a neve annak az alkalomnak, amikor közös dolgainkról elmélkedünk…

Szeretet 3D-ben: az apostol, a pszichológus és a lelkész

Szeretet 3D-ben: az apostol, a pszichológus és a lelkész

A cikk összehasonlítja és megvitatja az Öt szeretetnyelv, A szeretet művészete és az 1Korinthus 13:4-8 közötti hasonlóságokat és különbségeket, valamint azt, hogy ezek hogyan kapcsolódhatnak és integrálhatók egy kapcsolatban.